Interaktív térhatású fotórekonstrukciós térszkenner

Cégünk a 4D Anatomy LLC szabadalma és a PIAC-13 kutatás-fejlesztési projekteket támogató pályázati alap segítségével 2014-ben egy olyan speciális térszkennert fejlesztett ki, amelynek köszönhetően az orvosok minden irányból, szisztematikusan készíthetnek villámgyors fényképfelvételeket az anatómiai preparátumokról.

Az emberi testet részletesen bemutató 4 dimenziós térkép már nem csupán egy virtuális szimuláció, hanem egy eddig soha nem látott részletgazdagságú térbeli képi valóság. Magyar viszonylatban a bonctermi oktatás korlátozottsága miatt óriási segítséget jelent a program. A rendkívül gyors és egyben hajszálpontos fényképezés egy egészen új oktatási, illetve szemléltetési módszer alapjait teremti meg, ahol az emberi test valósághűen, bárki számára elérhetővé, tanulmányozhatóvá válik.

Eddig soha nem látott részletgazdagságban látható a teljes emberi test: egyedülálló térszkennert fejlesztett a magyar csapat

Budapest, 2015. január 26. – A Four Point Kft orvosi és mérnöki csapata által továbbfejlesztett 4D Anatomy-technológia egy merőben újszerű megjelenítést nyújt a boncolások és műtétek szimulációja során. Az anatómiai preparátumokról készült fényképfelvételek a tér legkülönbözőbb helyzeteiből, nagy sebességgel készülnek a világon egyedülálló térszkenner-robot segítségével. A hazai fejlesztés nemcsak az egyetemistáknak segít a tanulásban, de az orvosok számára is kiváló segédeszközt jelent a ritkán előforduló betegségek feltárásában.

A Four Point Kft, a 4D Anatomy LLC szabadalma és a PIAC-13 kutatás-fejlesztési projekteket támogató pályázati alap segítségével a tavalyi évben egy olyan speciális térszkennert fejlesztett ki, melynek köszönhetően ezentúl már minden irányból, szisztematikusan készíthetnek villámgyors fényképfelvételeket az anatómiai preparátumokról. A képeket a 4D Anatomy szoftver segítségével rekonstruálják, interaktív 4 dimenziós modulokba, mely sajátossága, hogy a felhasználó térhatásban tudja mozgatni és manipulálni a beteg szervet. A rendkívül gyors és egyben hajszálpontos fényképezés egy egészen új oktatási, illetve szemléltetési módszer alapjait teremti meg, ahol az emberi test valósághűen, bárki számára elérhetővé, tanulmányozhatóvá válik.

Bár a létező és gyakorlatban is használatos 3D CT és MR technológiák segítségével a vizsgált objektumok forgatása a statikus képi megjelenítésekhez képest eddig is lényegesen több információt kínált, ezek vizuális megjelenítése sajnos megrajzolt, művi hatást kelt, tehát egyáltalán nem tükrözik a szín árnyék, illetve anyagi viszonyokat. Ezzel szemben az emberi testet részletesen bemutató 4 dimenziós térkép már nem csupán egy virtuális szimuláció, hanem egy eddig soha nem látott részletgazdagságú térbeli képi valóság.

„A magyar fejlesztésű program egyedisége abban rejlik, hogy az emberi fej és a nyak anatómiáján kívül a test további részeit is korszakalkotó technikai megoldásokkal, egyedülálló precizitással, elképesztő részletgazdagsággal mutatja be. Akár egy otthoni számítógépről is térben megjeleníthetőek és tanulmányozhatóak az emberi test apró részletei, vertikálisan és horizontálisan egyaránt. A program ma már egy internetes felhőből is elérhető, így valóban egy 21. századi oktatási-prezentációs platformnak tekinthető” – fejtette ki Dr. Kutor László robottervező, fejlesztő.

Magyar viszonylatban a bonctermi oktatás korlátozottsága miatt óriási segítséget jelent a program. Növeli az orvosi diagnosztizálás eredményességét, emellett pedig rendkívül költséghatékony, mivel alkalmazásához nem szükséges, hogy új és nagy értékű diagnosztikai eszközöket telepítsenek az egyébként is túlterhelt egészségügyi ellátórendszerekbe.

„Az idegsebészeti képzés színvonalát számos tényező befolyásolja napjainkban. A technikai lehetőségek, a gazdasági fejlettség, a kulturális korlátok mind határt szabhatnak a hozzáféréshez. A sebészi manőverek betanítása, a műtét tervezése és kivitelezése pedig alapos felkészülést igényel a hibák minimális szinten tartása érdekében. Éppen ezért fokozott az igény olyan alternatív módszerek és oktatóeszközök iránt, melyek segítséget nyújthatnak a műtéti eszköztár és eljárás helyes megválasztásában.” – hangsúlyozta Dr. Balogh Attila idegsebész.